Pärlhalsband

När du letar efter smycken online finns det många faktorer som du bör ta hänsyn till innan du bestämmer dig för vad och var du köper någonstans.

Först och främst, letar du primärt efter kvalitet, pris eller genuinitet? Är du ute efter guld, silver, diamanter eller pärlor? När det kommer till kvalitet så har de flesta juvelerare bra kvalitet idag, men priserna kan skifta väldigt mycket från butik till butik. Utpriset till kund styrs av inköpspris och juvelerarens påslag. Ofta hittar man bättre kvalitet i mindre butiker då de är mer nischade kring vissa typer av smycken. Pärlhalsband och pärlörhängen samt pärlarmband är en typisk sådan kategori av smycken, där kvaliteten ofta är högre i mindre butiker än hos stora kedjor. Större kedjor tar oftast in ograderade pärlor, medans mindre butiker ofta även tar in graderade pärlor till väldigt bra priser i sammanhanget.

Pärlsmycken finns i många olika stilar, kvalitet och färger. De mest vanliga är dock fortfarande runda vita pärlor. Det är dock inte ovanligt att man hittar tex pärlhalsband i flera olika färger och former. Det har idag tex blivit modernt barocka former. Barock betyder i sammanhanget att pärlorna har en oregelbund form. På engelska kallas de ofta för "nuggets".

Vad skiljer då ograderade pärlor från graderade pärlor? Graderingen består av flera saker, men de viktigaste är ytans renhet, färg och lyster. En högt graderad pärla har en så hög lyster och renhet så att man kan spegla sig i den.

Ofta passar större pärlor bättre på en större person, och mindre pärlor bättre på en mindre person. Barn bör ha mindre pärlor om de använder smycken, för att det ska se passande ut, medans vuxna människor klär mycket bra i större pärlor.

En annan avgörande faktor för priser på pärlsmycken är om de är satta i guld eller silver. Guld är mycket dyrare än silver idag, och gör åtskilligt på priset för ett pärlsmycke. Diamanter och andra stenar är också vanligt i kombination med pärlor, och adderar också på priset.

Då pärlsmycken är tidlösa och alltid i mode så är det en säker investering att köpa tex ett pärlhalsband eller ett par pärlörhängen. Då pärlor är en naturprodukt så är det viktigt att vara försiktig med sina smycken. Undvik att få kemikalier såsom hudkrämer och parfym på dina pärlor. Torka gärna av dom med en fuktig trasa när du har använt dom, för att få bort ev. svett och hudrester.