Sötvattenspärlor

De mest prisvärda pärlor som säljs idag är sötvattenspärlor, kända för barocka former, vita och i pastellfärger och ofta med mjukare lyster än tex akoyapärlor. Med naturliga pastellfärger och former som sträcker sig från helt rund till barocka former, erbjuder sötvattenspärlor ett brett utbud av alternativ. Vanliga storlekar varierar från 5 mm till 12 mm, men nya framsteg i odlingen har lett till utvecklingen av runda och barocka pärlor så stora som 20 mm. Om du letar efter ett prisvärt eller något mer trendmedvetet pärlsmycke med unika kombinationer av färger och former, så passar smycken av sötvattenspärlor utmärkt.

Sötvattenspärlor liksom alla andra typer av pärlor, används till diverse smycken. Pärlhalsband, pärlarmband, pärlörhängen och andra hängsmycken.

Smycken av sötvattenspärlor är mycket prisvärda i förhållande till övriga pärlsorter, och köper man graderade pärlor så har även de en makalös lyster, form och yta.

Produktionen av sötvattenspärlor är idag centrerad till Asien, där Kina idag är världens största producent. Kina producerar även akoyapärlan idag, trots att Japan är det land som är mest känt för just akoyapärlor.

De musslor som används för framställning av sötvattenspärlor klarar att producera flera pärlor åt gången, och större kvantiteter än vad saltvattensmusslor klarar av. Dock producerar saltvattensmusslor oftast rundare pärlor än sötvattenspärlor, och kombinationen av mindre kvantitet och bättre kvalitet gör att priset skjuter i höjden för saltvattenspärlor.

De pärlsmycken som säljs av juvelerare idag är oftast ograderade sötvattenspärlor, då man kan hålla ner priserna på ett annat sätt än med saltvattenspärlor. Generellt är sötvattenspärlan den billigaste pärlsorten, följt av akoyapärlan, Tahitipärlan och sist Söderhavspärlan.

Letar man efter exklusiva pärlsmycken bör man kolla hos mindre juvelerare, då de stora kedjorna oftast tar in ograderade sötvattenspärlor, och säljer dom till i sammanhanget för höga priser. Hos mindre mer nischade juvelerare är det ofta lättare att hitta exklusiva pärlsmycken till mer rättvisande priser.

I Sverige är det idag svårt att hitta de mer exklusiva pärlsmyckena, men det finns några få undantag. Butik Snövit är ett företag som nyligen dykt upp på Sverigekartan, som har nischat in sig på mer exklusiva pärlor. Med ett stort utbud av pärlsmycken av bl.a. graderad kvalitet, erbjuder de också Sveriges bästa priser inom denna nisch.